Tandkroon
Een Tandkroon is het middel om een sterk beschadigde tand, waarvan het overblijvende deel niet stevig genoeg meer is om een traditionele vulling van amalgaam of composiet vast te houden, te repareren. Een tandkroon is een omhulsel van veelal porselein dat over uw afgeslepen tand of kies wordt geplaatst. De tandarts lijmt het metalen of porseleinen kapje vast met een snel drogend cement.

- Home
- Tandkroon
Kroon
Porselein
Omdat een tandkroon vooraan in uw gebit geplaatst word is het van groot belang dat de kleur van de tandkroon overeen komt met de rest van uw gebit. Het uiterlijk van uw gebit zal flink opknappen na de plaatsing van de tandkroon. De tandkroon is niet te onderscheiden van de overige tanden en geeft een persoon weer zelfvertrouwen.


Tandkroon behandeling
Complexe behandelingen
Dent Perfect ontvangt dagelijks mensen uit Nederland en Vlaanderen specifiek voor complexe behandelingen zoals een tandkroon of andere gebits kronen. Doordat onze tandartsen zoveel estethische ingrepen uitvoeren is hun specialisatie uitmuntend en hun kennis voortreffelijk. De tandartsen werken samen met ons inhouse tandtechnisch laboratorium voor een fraaie oplossing.
Maak direct een afspraak voor een consult
Meer weten over een tandkroon? Maak geheel vrijblijvend een afspraak voor een consult.
Dent Perfect
Waarom kiezen voor Dent Perfect kliniek?
De tandheelkundige service van Dent Perfect is veilig, betrouwbaar en betaalbaar. Het zijn uw medische wensen en gezondheid die bij ons altijd en overal op nummer een staan.
Ervaren tandartsen
Onze deskundige tandartsen zijn zeer ervaren en afgestudeerd aan de faculteit voor tandheelkunde.
Bespaar
Een tandartsbehandeling in Turkije kan een stuk goedkoper zijn dan een behandeling in Nederland (inclusief reis).
Moderne techniek
U krijgt een behandeling op basis van de meest innovatieve en geavanceerde methode van gebitsrenovatie.
Garantie
U ontvangt van ons een schriftelijke garantie voor een goed resultaat. Zodat we beide tevreden zijn met de behandeling.
Maak direct een afspraak voor een consult
Meer weten over een tandkroon? Maak geheel vrijblijvend een afspraak voor een consult.
Veel gestelde vragen over tandkroon
Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen over een tandkroon. Staat uw vraag er niet tussen of heeft u een andere vraag? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder.
Een tandkroon is een kapje, omhulsel, dat over een afgeslepen tand of kies wordt geplaatst. Kronen worden gemaakt van metaal, porselein of een combinatie daarvan. Met behulp van snel drogend cement wordt een kroon vastgemaakt.
Tandkronen kunnen zowel op een natuurlijke tandwortel als op een kunstwortel, implantaat, geplaatst worden. Wanneer een natuurlijke tandwortel ontbreekt dan zal de tandarts u een implantaat voorstellen.
Tandkronen worden van verschillende materialen of combinaties daarvan gemaakt. Veel mensen hebben de voorkeur voor een porseleinen tandkroon. Nieuwe technieken maken dat breuken in het kwetsbare porselein voorkomen worden. Porselein heeft een natuurgetrouw uiterlijk en wordt het vaakst gebruikt bij tanden vooraan in uw gebit. Metaal-porselein, de kroon heeft dan een basis van metaal en een omliggende rand van tandkleurig porselein. Een enkele keer heeft iemand een voorkeur voor een metalen kroon. Metaal is sterk en slijtvast. Het tandtechnisch laboratorium geeft een metalen kroon doorgaans een zilver- of goudkleurige legering. Tandartsen plaatsen deze kronen alleen achter in de mond, waar ze niet opvallen.
Tandkronen worden geplaatst, wanneer een natuurlijke tand of kies onvoldoende houvast biedt aan een vulling. Tandbederf kan een groot gedeelte van de tand of kies beschadigen. Daarnaast worden kronen ook regelmatig aangebracht ter verfraaiing van een gebit. Verkleurde en/of verkeerd gevormde tanden, krijgen daardoor een betere uitstraling.
De kosten voor kronen zijn variabel en hangen onder meer af van het soort kroon en het materiaal dat wordt gebruikt. Kronen worden vervaardigd in een tandtechnisch laboratorium, ook deze kosten zijn variabel. Wat nog meer meespeelt bij de kosten van een tandkroon is het feit of de kroon een opbouw nodig heeft. Is er een tandwortel aanwezig, of moet eerst een implantaat geplaatst worden. Tijdens een consult bij de tandarts kan een begroting gemaakt worden, zodat u precies weet welke kosten u kunt verwachten.
De vergoedingen voor tandheelkundige zorg variëren per zorgverzekering en per polis. U kunt uw polis er op na lezen en kijken welke vergoedingen in uw geval van toepassing zijn. Dit kunt u ook rechtstreeks navragen bij uw zorgverzekeraar.
Na de plaatsing van een tandkroon kan deze soms gevoelig zijn. Dit gevoel is doorgaans tijdelijk en neemt vanzelf af. Neem contact op met de tandarts als de gevoeligheid niet afneemt maar overgaat in pijn.
Voor het behoud van uw gebit is uw dagelijkse mondhygiëne belangrijk. Poets uw gebit met een zachte tandenborstel en besteed voldoende aandacht aan de ruimte rondom een kroon en het tandvlees. Vermijd dat tandplak zich rond de kroon kan vormen. Dit doet u door regelmatig te flossen en/of ragers te gebruiken. Tandplak vergroot de kans op ontstekingen van het tandvlees en zelfs het kaakbot kan hier op den duur door worden getroffen.
Ja, de tandarts zal de kleur van de kroon afstemmen op de andere tanden.
Bij een goede mondverzorging zal een tandkroon niet verkleuren. Wel kan zich tandplak op de kroon ontwikkelen. Laat uw gebit daarom periodiek door de tandarts controleren.
Het komt zelden voor dat een tandkroon spontaan breekt. Beschadigingen doen zich voornamelijk voor wanneer u frequent op te harde dingen bijt, veel tandenknarst en/of door een harde klap of ongeval uw mond beschadigd. Neem in zo’n situatie altijd contact op met de tandarts, reparatie of herstel van de kroon is vaak mogelijk.
Ja, roken heeft invloed op zowel de kleur van een originele tand of kies als op de kleur van een tandkroon.
Onder normale omstandigheden en bij een regelmatige mondverzorging gaan kronen 20 tot 35 jaar mee. De kwaliteit van de kroon speelt hierin een rol. Om langdurig plezier te hebben van een kroon laat u uw gebit periodiek door de tandarts nakijken. Deze kan eventueel tandplak verwijderen, waarmee de kans op tandvleesontstekingen tot een minimum wordt beperkt.
Social media
Volg Dent Perfect op Instagram
Maak direct een afspraak voor een consult
Meer weten over een tandkroon? Maak geheel vrijblijvend een afspraak voor een consult.